NU esti makeup artist daca…

U-esti-makeup-artist-daca...

Ce face un makeup artist sa fie un makeup artist? Pai…studiu continuu, talent, exercitiu, inspiratie, inovatie, curaj si multa dragoste si respect pentru tot ce inseamna meseria asta.

Zilnic stau pe social media in grupuri de makeup artisti sau amatori de makeup. Si am observat tot felul de intrebari, pareri sau comentarii de la makeup artisti wannabe, care sincer ma surprind, nu intr-un mod pozitiv…

Asa ca dupa ce am observat, analizat si chiar discutat cu colegi de breasla aceste aspecte, am facut o lista cu motive pentru care unii “makeup artisti” nu ar trebui sa se numeasca asa.

!Atentie! Acest material nu se refera la amatori sau fete care se machiaza doar pe ele.

NU esti makeup artist daca:

  • spui ca “machezi”
  • nu ai nici cele mai elementare notiuni de igiena
  • nu ai nici macar cunostinte de baza
  • folosesti banda adeziva sa trasezi eyeliner-ul clientelor
  • intrebi pe grupuri ce machiaj sa ii faci unei cliente cu rochie… “insereaza culoare”
  • ceri poze cu machiaje pentru pleoape lasate pentru ca maine ai si tu o clienta cu pleoape lasate
  • intrebi cu ce culori sa machiezi ochi…”insereaza culoare”
  • te machiezi doar pe tine
  • furi pozele altor makeup artisti si le prezinti ca facute de tine
  • singura scoala pe care ai facut-o se numeste YOUTUBE
  • nu stii ce trasaturi are fiecare tip de ten in parte

Acestea sunt doar cateva din motivele pentru care eu consider ca cineva nu ar trebui sa se numeasca makeup artist. Astept si parerile voastre.

Aceste fiind spuse, mi-as dori ca unele cliente sa fie mai pretentioase si mai bine informate atunci cand aleg un makeup artist. Cresterea exigentelor este buna si sanatoasa pentru ca ne va stimula pe noi, profesionistii, sa dam ce e mai bun si sa continuam sa evoluam.

Keep up the good work, mates

L

5 Replies to “NU esti makeup artist daca…”

  1. Ai dreptate intr-o oarecare masura. Totusi, cred ca e o “breasla” in care exista prea multe orgolii si invidie, mai ales aici in Romania. Eu sunt de parere ca este loc sub soare pentru toata lumea. Spun asta pentru ca exista cerere si pentru fetele astea care pun banda adeziva. Am intalnit cazuri in care clienta a cerut specific aceasta tehnica. Nu inteleg aceasta nevoie a make-up artistilor de a discredita alti oameni. Pana la urma, fiecare are clientela lui care se “alege” in functie de gusturi, preferinte si… buget. Sunt make-up artisti la care nu poti ajunge cu o programare niciodata: ori e exagerat de scump (nu cred ca un make-up isi justifica un pret de 200-300 de euro in Romania), ori sunt prea “busy”. Asa ca, exista cliente care sunt mai mult decat multumite de rezultatul obtinut la fetele care machiaza cu banda (de altfel, un trick care e promovat de unii make-up artisti de renume) cu un buget mai mic. Pana la urma, asta iti doresti, nu? Clienta sa plece fericita. Privind la make-up artistii internationali care machiaza vedete sau pentru reviste, observa ca au o tehnica foarte simpla, curata, in care nu respecta cu sfintenie toti cei o mie de pasi sau toate banalele inchise, deschise, mere, pere. Sunt sigura ca un “make-up artist” local l-ar terfeli instant… A face make-up e o arta. Iar in orice arta, artistul e liber sa-si exprime creativitatea prin orice tehnica doreste atata timp cat rezultatul il multumeste pe el si pe client. 🙂

    1. Draga Emilia, scopul materialului meu nu a fost de a discredita, si nici de a comenta referitor la ce preturi practica colegi de breasla. Scopul a fost de a evidentia nevoia de niste standarde profesionale, ca in orice alta meserie. Cand ne ducem orice profesionist din orice domeniu, ne dorim servicii de calitate, nu? Vrem ca omul care sta in fata noastra si este in masura sa ne ajute cu o problema sau sa ne ofere un serviciu, sa fie pregatit, nu? Sa stie ce face in meseria lui… Datoria noastra de profesionisti, pe langa a ne face treaba cat mai bine, este si de a educa clientele, iar ridicarea standardelor de catre ele este un lucru foarte bun. Si pentru mine machiajul este o arta, dar pe langa arta este o meserie care poate afecta inclusiv sanatatea clientilor. De asta consider absolut necesara existenta standardelor profesionale.

  2. O singura completare mai am… Am cunoscut make-up artisti care au facut zeci de workshop-uri, training-uri si cursuri. Cu toate astea, rezultatul lasa de dorit, ba chiar era deplorabil in unele cazuri. Raman la pararea ca a face make-up nu se poate invata, daca nu ai talent. Altfel, nu faci decat sa aplici sabloanele pe care le-ai invatat de la altii, la nimereala. E drept, practica te face mai bun, dar nu neaparat cursul sau trainingul. Practice, practice… si poti ajunge foarte bun in ceea ce faci.

    1. Sunt de acord cu tine ca fara exercitiu nu poti avea rezultate

  3. Buna Laura,
    Si eu sunt in usor dezacord cu punctul care privește folosirea benzii adeziv pt eyeliner. Am experienta de peste 1 1 ani in makeup, și tot o folosesc in cadrul machiajelor. Nu cred ca acest aspect definește cat de bun sau mai putin bun este un specialist. Este doar un ajutor care scade timpul de execuție al machiajului, mai ales cand esti contra-timp.

    Însă nu cred ca ai menționat aspectul pentru a discredita alți colegi, ci doar, într-adevăr, este o tehnica foarte folosită, gresit de cele mai multe ori, de multe persoane, care ajung sa isi spuna makeup artisti.

Comments are closed.