Vorbe la inceput de drum

Vorbe la inceput de drum

In mai se fac deja 3 ani de cand am pus pentru prima oara pensula in mana in studioul Danei Argesan. Stiam machiaj asa dupa ureche si oricum mai multa teorie (eu ii zic bun simt) decat practica.

Dar nu despre asta vroiam sa vorbesc astazi, ci despre toate “parerile”, “sfaturile” si “sugestiile” pe care l-am primit de la apropiati si nu numai, de cand am plecat pe acest drum.

Si daca va intrebati de ce folosesc atatea ghilimele este pentru ca nu o sa vorbesc despre incurajari pe bune ci despre nevoia oamenilor de a-si da cu parerea desi nu le-o cere nimeni :).

Si scriu materialul asta pentru ca stiu ca multe si multi dintre voi au auzit lucruri similare la inceputuri de drum.Primul lucru “incurajator” care tin minte ca mi s-a spus, a fost venit din partea unui prieten corporatist si a sunat ceva de genul: Pai si cum te apuci tu ma de makeup? Sa te cari asa pe la tot felul de femei cu geanta dupa tine si sa le machiezi?

Tin minte tonul dezamagit al prietenului meu pentru care brusc parca scazusem profesional.

Dupa acesta prima incurajare, au venit altele din partea multor cunoscuti: Pai si o sa poti tu sa traiesti din asta? Ce naiba o sa faci in post? Stii ca o sa o duci bine vara si cam atat, nu?

Lunile au trecut, a trecut si primul an, si incet incet am inceput sa ma pun pe picioarele mele ca makeup artist. Asa ca repertoriul s-a schimbat: Auzi dar de unde faci tu rost de bani sa bagi in trusa? Mai fata, nu baga banii in prostii… 

Si uite asa merg eu pe drumul meu, imi fac si trusa, imi organizez primele sedinte foto alaturi de oameni la inceput de drum ca si mine, apar primele poze, primele job-uri… Deja alesesem pe ce drum vreau sa merg si ce fel de makeup artist vreau sa fiu. Imi gasisem stilul, si stiam deja pentru ce vreau sa lupt.

Si ce credeti ca incep sa aud? Mai dar tu esti prea pe natural asa…nu se cauta asta la noi. Si prea fashion asa. Auzi dar de ce nu faci si tu ce fac fetele alea pe Instagram? Ca asta vor miresele, nu le intereseaza ca machiezi tu la nu stiu ce Fashion Week.

Incepe lumea sa ma intrebe de preturi. Le raspund mereu cu fruntea sus care sunt tarifele mele, pentru ca stiu ca livrez mult mai mult decat fac banii aia. Pfff dar asa scumpa esti? Nu o sa ai tu clienti in veci pururi. Mai bine lasa si tu la 100 de lei machiajul si faci mai multe. Asa faci clienti… si peste ceva ani mai maresti preturile.

De ce am scris materialul asta? Nu pentru ca as avea resentimente pentru cei ce mi-au facut toate sugestiile de mai sus. Ci pentru ca stiu ca toti la inceput de drum auzim tot felul de pareri si primim tot felul de sfaturi nu foarte ajutatoare.

Si pentru ca asa cum spune o persoana foarte draga mie: Opinions are like ass holes. Everybody has one, vreau sa va dau si eu un sfat celor aflati la tot felul de inceputuri: filtrati foarte bine tot vi se spune de catre cei din jur! Multe vorbe sunt precum gardurile puse in fata alergatorilor de la 100 m garduri. Tot ce trebuie sa faci este sa sari peste ele si sa continui sa alergi.

Dream big and follow your dreams!

L

Photo by Irina Gache (from a lifetime ago)