Clientul stapanul nostru sau cum arata relatia client – makeup artist?

Clientul stapanul nostru sau cum arata relatia client - makeup artist?

Cine nu stie vorba aia cu “clientul stapanul nostru”? Nu am fost niciodata de acord cu ea, desi uneori a trebuit sa ma conformez ei… Dar de cateva zile, dupa o discutie cu o prietena draga, constat ca unii colegi din breasla se considera stapanii clientilor. Si toate discutiile astea m-au pus pe ganduri, si am ajuns sa ma intreb: cine pe cine “stapaneste” si cam cum ar trebui sa fie relatia client – makeup artist? Siiii cam cum ar trebui sa ne tratam noi makeup artistii in breasla unii pe ceilalti?

Sa le luam pe rand:

Cine stapaneste pe cine?

Eu nu cred in stapanire! Cum vine asta? Ne cumparam clientii la targ, sau ei ne iau pe noi in leasing? Si cam cat dureaza stapanirea asta? Exista exclusivitate? Ei bine eu mi-am raspuns repede la toate cele de mai sus, si pentru asta ii multumesc eticii profesionale care imi sopteste mereu in ureche mai ceva ca un greiere.

Da, nu cred in stapanire, ci in parteneriat. Imi vad clientele ca pe niste partenere intr-un frumoasa colaborare din care ele pleaca simtindu-se increzatoare in propria lor frumusete, iar mie imi este rasplatita munca si talentul. Ele, frumoasele doamne cer, iar noi talentatii makeup artisti oferim. Frumoasele doamne sunt multe, iar makeup artisti care sa le ofere ceea ce isi doresc, destui.

Si asa cum nici eu nu imi fac cumparaturile la acelasi magazin mereu, nu ma duc mereu la acelasi doctor sau nu imi fac manichiura in acelasi loc, nu ma astept nici la clientele mele sa imi fie fidele pe viata, si sa nu se mai lase niciodata pe mana altcuiva. Din contra, mi se pare sanatos sa testam, sa incercam si daca nimic altceva nu ne convinge, ne putem intoarce cu inima deschisa la cei sau cele care ne-au satisfacut cel mai bine nevoile.

Cand un client alege un alt makeup artist se chema ca “ni s-a furat clientul”? Cum sa iti fure cineva ceva ce nu iti apartine? Pentru ca da, clientii nu ne apartin, si nici noi nu le apartinem lor.

Si aici intervine urmatorul subiect:

Cum ne tratam noi makeup artistii unii pe ceilalti?

Suntem oare toti niste hoti care ne pandim colegii la colt sa le “furam” clientii? Eu asa am auzit prin bleasla… E frumos sa ne numim asa colegii? Nu! E sanatoasa concurenta? Sigur! Vine la pachet cu invidia? Cum sa nu… Oare o putem da pe ea, pe invidie, la o parte? Hai sa incercam!

Suntem sute, mii de makeup artisti cu viziuni diferite, ochi antrenati si maini iscusite. Putem invata unii de la altii, ne putem antrena sa fim mai buni unii decat altii, dar cand un client ne alege pe unul din noi si nu pe restul 999, sa nu o luam personal, zic!

Acum va intreb cum vedeti voi lucrurile in breasla noastra frumoasa si agitata?

Cu drag,

L

credit foto: Irina Gache

model: Roxana Condurache

makeup: yours truly